Despachoceremoni

Lyft dina böner till anden med denna ritual för att skapa en personlig kontakt med universum. För dina böner upp till universum genom en ceremoni av uppskattning för de gåvor som de mottar av jorden och universum för att återföra eller fördjupa din relation med kosmos i ayni - helig ömsesidighet.

Haywarikoy & Despachoceremoni

Att lyfta våra böner upp till Anden

Q’ero paqos (shamaner) högt upp i Anderna i Peru har många olika typer av ceremonier men despachoceremonin är en av de vanligaste ritualerna för att skapa en personlig kontakt med universum. Det är en uråldrig ceremoni för att föra våra böner upp till universum genom en ceremoni av uppskattning för de gåvor som mottas av jorden och universum varje dag och för att återföra och fördjupa sin relation med kosmos. Q’eros uppfattning och värde för ayni (helig ömsesidighet) mellan samhället och miljön är av största vikt för samarbete och medskapande.

En despacho är inte en bön för personlig vinning och kan heller inte betraktas som en uppoffring. Snarare att de stärker sin tro på att naturen, jorden och universum kommer att ta hand om dem om de tar hand om det. De anser att det är ett erbjudande eller rättvist utbyte för det som tagits från naturen, för att bevara relationen med landet. Det är en bön till Apus (bergen), Pachamama (moder jord), Inti (solen) och andra krafter som vaktar jordens platser för att bli ett med dem. Despachon är utformad för ömsesidighet, att dela, tillit, integritet, respekt och helighet. Det är en manifestation av tacksamhet och skapad genom en handling av munay (kärlek) och ayni – det vill säga:

När du ger får du och om du får
måste du även ge.

Resultatet är att när man anpassar sig med universum, kan man uppnå eller beviljas ens högsta potential. När man är i ayni med universum, kommer det att ge tillbaka tio gånger. Ritualen av en despacho bygger på tron av att man aktivt måste delta och agera genom ömsesidighet – att den är baserad på principen:

Vad du sår, får du skörda.

Det finns många typer av despachos

Det finns över 250 typer av despachos som q’ero shamaner utför beroende på situationen; från födelse till död, initieringsriter, skörd, bröllop, för att hedra ett nytt eller gammalt hem etc. Man skapar också ofta en despacho när någon är sjuk för att hjälpa denna återställa sin ayni med universum och krya på sig då man ser sjukdom som ett svar på att inte längre vara i ayni med universum.

Processen

En despacho skapas av blommor, blad som man blåser in sin tacksamhet och böner i, tillsammans med små föremål från naturen som frön, skal, rökelse och torkad frukt samt konstgjorda objekt som godis, tråd, bomull och papper. Varje objekt representerar en organiserande princip och placeras under ceremonin i despachon med avsikt att skapa ett momentum för helande och ömsesidighet inom det område man håller ceremonin för.

Vi kommer uppdatera sidan med tips och ”recept” för despachos.